Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Η επίδραση της εκπαίδευσης στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη

Η συμβολή της εκπαίδευσης στην οικονομική ανάπτυξη έχει μελετηθεί από πληθώρα οικονομολόγων που εστιάζονται στο χώρο της εκπαίδευσης. Οι περισσότερες μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου μιας κοινωνίας σχετίζεται θετικά με την οικονομική ανάπτυξη, ιδιαίτερα σε χώρες με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης ή με χαμηλό εισόδημα. Σε γενικές γραμμές έχει υποστηριχθεί ότι η εκπαίδευση μπορεί να επηρεάσει την εισοδηματική ανισότητα. Χώρες που επενδύουν περισσότερα χρήματα στη δημόσια εκπαίδευση έχουν χαμηλότερη εισοδηματική ανισότητα μακροπρόθεσμα. Αυτό αποδεικνύει ότι η διανομή περισσότερων πηγών στη δημόσια εκπαίδευση αποτελεί αποδοτική πολιτική που συμβάλλει στη μείωση της εισοδηματικής ανισότητας (Sylwester, 2002).
Η επένδυση στην εκπαίδευση υπερισχύει της επένδυσης στον τομέα της υγείας καθώς η ενίσχυση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συνεπάγεται σημαντική αύξηση στην οικονομική μεγέθυνση (Webber, 2002). Σχετική έρευνα έχει καταδείξει ότι η μέση εκπαίδευση έχει θετική σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη του ΑΕΠ μιας χώρας. Επιπλέον, η εκπαίδευση και η τεχνολογική πρόοδος έχει σημαντική επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας καθώς λειτουργούν συμπληρωματικά (Lin, 2003).
Ειδικότερα, εξετάζεται η θεωρία του ανθρώπινου κεφαλαίου και η εφαρμογή της στο χώρο της εκπαίδευσης καθώς και η σχέση εκπαίδευσης με την ατομική ανάπτυξη. Σύμφωνα με την θεωρία του ανθρώπινου κεφαλαίου η μόρφωση μέσα από την τυπική και την άτυπη εκπαίδευση ισοδυναμεί με τη δημιουργία άυλου κεφαλαίου το οποίο επηρεάζει την παραγωγικότητα. Με άλλα λόγια, η εκπαίδευση αποτελεί επένδυση που θα μπορούσε να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη, όπως αυτή υπολογίζεται στη βάση μακρο-οικονομικών δεικτών, μέσω της αποδοτικότερης αξιοποίησης των ανθρωπίνων δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Η βελτίωση της ποιότητας του ανθρώπινου κεφαλαίου συνδέεται με το εισόδημα και διατυπώνεται μια συγκεκριμένη σχέση εκπαίδευσης- εισοδήματος. Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τη θεωρία του ανθρώπινου κεφαλαίου, η εκπαίδευση θεωρείται επένδυση του ατόμου στον εαυτό του που θα αναμένει και τις ανάλογες αποδόσεις.
Πιο αναλυτικά, έχει θεωρητικά υποστηριχθεί και εμπειρικά καταδειχθεί ότι υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ του επιπέδου εκπαίδευσης και της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό. Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο εκπαίδευσης τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα για ανεργία. Η εκπαίδευση αποτελεί σημαντική ερμηνευτική μεταβλητή στη σχέση εισοδήματος-ηλικίας. Υπάρχει μία θετική συσχέτιση μεταξύ του ύψους των εισοδημάτων και των ετών σπουδών. Η εκπαίδευση επιδρά στη διαμόρφωση του ύψους των αποταμιεύσεων και των επενδύσεων, φαίνεται δηλαδή ότι υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ εκπαίδευσης και διανομής του εισοδήματος.
Ειδικά στην περίπτωση των αναπτυσσόμενων χωρών η εκπαίδευση θεωρείται η βασική διέξοδος από τη φτώχεια. Η επένδυση, λοιπόν, στη εκπαίδευση θα μπορούσε να αποτελεί τρόπο διαφυγής από τη φτώχια. Όμως, η φτώχια περιορίζει την επένδυση στην παιδεία καθώς επιδρά και ο παράγοντας του εισοδήματος των νοικοκυριών μιας χώρας. Ειδικότερα, εξετάζεται η επίδραση του παράγοντα που στη διεθνή βιβλιογραφία είναι γνωστός ως ‘wealth effect’ και στα ελληνικά αποδίδεται ως το ‘φαινόμενο του πλούτου’. Το φαινόμενο αυτό περιγράφει μια κατάσταση όπου τα άτομα ξοδεύουν πιο πολύ όσο πιο πολύ αισθάνονται πλούσιοι ή όσο πιο πολύ είναι πραγματικά πλούσιοι. Δηλαδή, οι επενδύσεις ενός νοικοκυριού θα εξαρτηθούν είτε από τον πραγματικό είτε από τον αντιλαμβανόμενο πλούτο του. Οι Glewwe & Jacoby (2004) σε σχετική έρευνα τους κατέδειξαν ότι η οικονομική ανάπτυξη και η συσσώρευση ανθρώπινου κεφαλαίου αλληλοενισχύονται. Αυτό σημαίνει ότι όσο η εκπαίδευση οδηγεί σε ανάπτυξη, η ανάπτυξη, με τη σειρά της, αυξάνει το αίτημα για εκπαίδευση. Οι πολιτικές, λοιπόν, που στοχεύουν στην αύξηση του εισοδήματος του κάθε νοικοκυριού αυξάνουν τις πιθανότητες τα νοικοκυριά αυτά να παρέχουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση στα παιδιά τους και, συνεπώς, αυξάνουν τις πιθανότητες αύξησης του εισοδήματος στις επόμενες γενιές.
Τα οικονομικά και άλλα οφέλη που μπορεί να έχει ένα άτομο επενδύοντας στην εκπαίδευση του αναφέρονται με τον όρο ‘απόδοση στην εκπαίδευση’. Τα οφέλη μπορεί να είναι είτε η αύξηση των πιθανοτήτων εύρεσης εργασίας είτε η διεκδίκηση υψηλότερων μισθών. Η επένδυση στην εκπαίδευση μπορεί να γίνει είτε από το ίδιο το άτομο είτε από δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα είτε από συνδυασμό αυτών των δύο. Η απόδοση, λοιπόν, στην εκπαίδευση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης αποτελεσματικότητας των διάφορων συστημάτων χρηματοδότησης της εκπαίδευσης.
Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ατομικές αποδόσεις διαφέρουν από χώρα σε χώρα σύμφωνα με σχετικές έρευνες. Χαρακτηριστική είναι η έρευνα των Garcia-Mainar & Montuenga- Gomez (2005). Οι ερευνητές επιχείρησαν να συγκρίνουν τις αποδόσεις στην εκπαίδευση μεταξύ δύο χωρών της Δυτικής Ευρώπης, την Ισπανία κι την Πορτογαλία. Τα αποτελέσματα της μελέτης τους επιβεβαίωσαν την παραπάνω άποψη και καταδεικνύουν ότι η ολοκλήρωση του ίδιου επιπέδου σπουδών δεν συνεπάγεται και τις ίδιες επαγγελματικές ευκαιρίες ή τους ίδιους μισθούς από χώρα σε χώρα (Garcia-Mainar & Montuenga- Gomez, 2005). Φαίνεται ότι οι υψηλότερες αποδόσεις σημειώνονται σε χώρες με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα. Σε γενικές γραμμές, τα τελευταία χρόνια ο μέσος όρος απόδοσης της εκπαίδευσης έχει μειωθεί. Συγκεκριμένα, η αύξηση των εκπαιδευτικών παροχών φαίνεται ότι έχει οδηγήσει σε μια ελαφρά μείωση των αποδόσεων της εκπαίδευσης (Psachaopoulos & Patrinos, 2004). Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ωφέλιμη για το άτομο η επένδυση στην εκπαίδευσή του καθώς του δίνονται περισσότερες πιθανότητες να εξασφαλίσει υψηλότερους μισθούς κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Άλλωστε σύμφωνα με τους Psachaopoulos & Patrinos (2004) οι εκτιμώμενες αποδόσεις της εκπαίδευσης από χώρα σε χώρα μπορεί να είναι μη συγκρίσιμες λόγω λαθών στη μεθοδολογία στις σχετικές έρευνες. Επίσης, συνήθως στη βιβλιογραφία δεν γίνεται λόγος για τις κοινωνικές αποδόσεις της εκπαίδευσης που αναφέρονται στα πραγματικά κοινωνικά οφέλη. Δηλαδή, τα κέρδη-οφέλη των ατόμων που έχουν λάβει ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης αντανακλώνται και στην κοινωνία ως σύνολο. Αυτά τα οφέλη είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν και να μετρηθούν.
Συνοψίζοντας, θα λέγαμε ότι η έρευνα για την απόδοση της εκπαίδευσης και τα οφέλη που μπορεί να έχει τόσο το άτομο όσο και η κοινωνία από την εκπαίδευση μπορεί να προωθήσει το ενδιαφέρον για τη χάραξη κατάλληλων εκπαιδευτικών πολιτικών. Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στην οργάνωση και χρηματοδότηση της εκπαίδευσης και στο σχεδιασμό και υλοποίηση εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων καθώς οι αποδόσεις της εκπαίδευσης αποτελούν έναν χρήσιμο δείκτη της παραγωγικότητας της εκπαίδευσης. Είναι απαραίτητος, λοιπόν, ο σχεδιασμός πολιτικών που προωθούν την επένδυση στην εκπαίδευση και ενισχύουν και τη συμμετοχή των οικογενειών χαμηλού εισοδήματος (Psachaopoulos & Patrinos, 2004).
Κλείνοντας, θα λέγαμε ότι σημαντικό ρόλο στην επίδραση της εκπαίδευσης στη διανομή του εισοδήματος και του πλούτου διαδραματίζει το σύστημα χρηματοδότησης της εκπαίδευσης. Για να αποφευχθεί η φθορά της εκπαιδευτικής ποιότητας, για να γίνει η εκπαίδευση πιο συμβατή με τις εργασιακές ανάγκες, για να μειωθούν οι διαφορές και ανισότητες στην εκπαίδευση και να ξεπεραστεί η έλλειψη εκπαιδευτικών πηγών και η συνεχής μείωση του εκπαιδευτικού συστήματος, χρειάζεται η κάθε χώρα να θέσει σε εφαρμογή συγκεκριμένες μεθόδους και διαδικασίες προσαρμοσμένες στις συνθήκες και στις δυνατότητες της κάθε χώρας.

ΠΗΓΗ : ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ - ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΙΑΜΑΓΚΑΣ

Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

ΕΦΗΒΙΚΟΣ ΙΔΡΩΤΑΣ

Σίγουρα έχουν μεγαλώσει πολύ……….τους φωνάζουμε και δεν μας ακούνε………

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ….ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ……ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΑΣ……..


Χάνουν τις αισθήσεις τους , δεν είναι μόνο η ακοή , είναι και η όραση τους……..

Ούτε καν μας κοιτάνε……..

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ………ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΜΑΣ…………


Όμως δεν μπορούν να νιώσουν ούτε την αύρα μας , να την αισθανθούν γύρω τους…….

Φαίνεται ότι ο εφηβικός ιδρώτας είναι αποκρουστικός ,μυρίζει επανάσταση ,

Είναι ιδρώτας αληθινός ,
ιδρώτας που εξαγνίζει ,

ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ

Κρυμμένοι μέσα στη ζεστασιά της ανασφάλειας και της άγνοιάς τους .




Σιαμάγκα Θ. Χριστίνα
Μαθήτρια 1ου Γυμνασίου Κατερίνης

Κυριακή 23 Μαΐου 2010

H ζωή ενός παιδιού είναι ΑΠΛΑ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ

Μαρία Μόκα. 9 χρονών. Σάρκωμα στη δεξιά παρειά της κεφαλής.
500.000 ευρώ είναι το «αντάλλαγμα» για να της δώσουν πάλι πίσω τη ζωή της.
Ζητούν αντάλλαγμα για να δώσουν το μέλλον πίσω σ’ αυτήν που της ανήκει…σε ένα παιδί…ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ…-σαν εμάς- που μπορεί με χάρτινες «αμοιβές» να καταφέρει να ζήσει όλα αυτά που η ζωή της χρωστάει…τη χαρά, την επιτυχία, τον έρωτα, την αληθινή αγάπη….
Και δεν της τα χρωστάει μόνο η ζωή αλλά και ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ……
Οπότε ας παραμερίσουμε για λίγο το «εγώ» μας
Ας ανοίξουμε τα ματιά μας και
ας προσέξουμε λίγο περισσότερο τα μοναδικά κομμάτια που συνθέτουν το μέλλον μας…
Γιατί είναι εδώ και μας χρειάζεται….και εμείς τη χρειαζόμαστε… Αλλά δυστυχώς κάποιοι χρειάζονται τις χάρτινες «αμοιβές».


Υ.Γ. Και εννοείται πως η ζωή ενός παιδιού είναι ΑΠΛΑ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ.

ASPIS BANK 0107211550002915
ΙΒΑN: GR 8604707210107211550002915 Swift Code: ASPBGRAA


Σιαμάγκα Θ. Χριστίνα
Μαθήτρια Γυμνασίου Κατερίνης

Η ΓΛΩΣΣΑ

Τα όρια ενός ανθρώπου καθορίζονται από τα όρια της γλώσσας του.

Τα όρια της γλώσσας είναι τα όρια του ανθρώπινου μυαλού. Όσα ξέρω είναι αυτά για τα οποία έχω λέξεις.

Όταν μιλάμε μιαν άλλη γλώσσα, αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο κάπως διαφορετικά.

Το πιο πολύτιμο από όλα τα ταλέντα είναι να μην χρησιμοποιείς δυο λέξεις όταν η μια είναι αρκετή.

Ο λόγος δόθηκε στον άνθρωπο για να κρύβει τις σκέψεις του.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΙΑΜΑΓΚΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗΣ R. TEST

"Για να με θυμάστε"

Αν έρθει η στιγμή, που ο γιατρός διαγνώσει
ότι ο εγκέφαλος μου έχει νεκρωθεί
και ότι καμιά λειτουργία του δεν θα επανέλθει
τότε η ζωή μου θα έχει τελειώσει

Όταν αυτό συμβεί δεν θέλω να αφήσω κάποιους αβοήθητους.
Δεν θέλω το κρεβάτι μου να γίνει κρεβάτι θανάτου, αλλά πηγή ζωής.
Πάρτε το σώμα μου και σώστε άλλους που μπορούν να σωθούν.

Δώστε σ' έναν άνδρα τα μάτια μου, που ποτέ δεν είδε την όμορφη ανατολή,
Που ποτέ δεν είδε ένα παιδικό πρόσωπο ή τον έρωτα στα μάτια μιας γυναίκας.

Δώστε την καρδιά μου, σ' έναν άνθρωπο που περνά ατέλειωτες μέρες πόνο.
Δώστε το αίμα μου, στον έφηβο που θα χρειαστεί, μετά από ατύχημα γιατί
Πρέπει να ζήσει και να δει τα εγγόνια του να παίζουν.

Δώστε τα νεφρά μου σε κάποιον που εξαντλείται μέρα παρά μέρα
Συνδεδεμένος σ΄ ένα μηχάνημα.

Πάρτε τα κόκαλά μου, κάθε μυ και ίνα, κάθε νεύρο και ιστό.
Και βρείτε τρόπο ένα ανάπηρο παιδί να περπατήσει

Ερευνήστε κάθε γωνιά του μυαλού μου.
Πάρτε τα κύτταρά μου κι αφήστε τα να περιμένουν γιατί κάποια μέρα
Ένα άφωνο αγόρι θα ξεφωνίσει στο φτερούγισμα μιας νυχτερίδας
Κι ένα κορίτσι, θα ακούσει τον ήχο της βροχής στα παράθυρά του.

Αν πρέπει να ενταφιάσετε κάτι, ας είναι τα λάθη μου, οι αδυναμίες μου και
όλες μου οι προκαταλήψεις απέναντι στον συνάνθρωπό μου.

Δώστε την ψυχή μου στο Θεό.
Εάν κάνετε όλα αυτά, εγώ θα ζω για πάντα.

Robert Test

Παιδιά με Ειδικές Ικανότητες......






Η Συμπεριφορά των παιδιών απέναντι σε παιδιά με Ειδικές Ικανότητες.
Οι ελλείψεις στην παιδεία μας, διαπαιδαγώγησή μας.

Εδώ και αρκετό καιρό έχουν παρατηρηθεί πολλές απρεπείς συμπεριφορές παιδιών , προς τους συμμαθητές τους με ειδικές ικανότητες .Είναι ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα που μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες στην ψυχολογία και την ζωή αυτών των παιδιών. Όμως αντί να μαλώνετε και να τιμωρείται τα παιδιά που χλευάζουν και κοροϊδεύουν, μήπως θα ήταν προτιμότερο να ενδιαφερθείτε για την επιμόρφωσή μας αυτόν τον συγκεκριμένο τομέα?
Δεδομένου αυτής της κατάστασης ,οι «αρμόδιοι»,θα πρέπει να πάρουν ορισμένα δραστικά μέτρα, αφού όμως λάβουν υπόψη τους μια σημαντική λεπτομέρεια.
Το γεγονός ότι όλοι είμαστε παιδιά.! Μη έχοντας γνώση σ ΄αυτό το θέμα είναι λογικό να φερόμαστε σ αυτά τα παιδιά, υποτιμητικά αφού δεν ξέρουμε τους τρόπους.
Είμαστε σκληροί μαζί τους χωρίς να το αξίζουν. Μήπως εμείς αξίζουμε τέτοιο σκληρό εκπαιδευτικό σύστημα.?
Εξάλλου , όλοι έχουμε δικαίωμα στη ζωή , στη συντροφικότητα, στον έρωτα, στην φιλία, στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων μας , στην πραγματοποίηση των ονείρων μας με τον τρόπο που μπορεί ο καθένας.
Ένα από τα πολλά μου όνειρα , που θέλω να υλοποιηθεί, είναι να μπορέσει να αλλάξει η συμπεριφορά των ανθρώπων , μικρών και μεγάλων απέναντι στα παιδιά με ειδικές ικανότητες. Η βοήθεια και η αλληλεγγύη να γίνουν πρώτοι στόχοι. Όλες οι πράξεις να είναι αβίαστες , αληθινές, παντοτινές . Μακάρι να υπήρχε ήδη ένας τρόπος να εξασφαλιστεί η υπέροχη αυτή σχέση μεταξύ μας.
Όμως , χρειάζομαι κάποιον να μου διδάξει πώς να φέρομαι στα παιδιά αυτά, πώς να τα κάνω χαρούμενα πώς να τους δώσω έναν ακόμη λόγο να προσπαθούν. Άρα χρειαζόμαστε και εμείς βοήθεια. Βοήθεια για να γίνουμε πιο ανθρώπινοι. Διδάξτε μας.! Διδάξτε μας.!
Γιατί όλα είμαστε παιδιά του ίδιου θεού με τα ίδια δικαιώματα στη Ζωή. Απλά κάποιοι τυχαίνει να ναι διαφορετικοί. Ίσως να ΄μαστε εμείς.!

Ευχαριστώ πολύ

Σιαμάγκα Χριστίνα
1ο Γυμνάσιο Κατερίνης Γ3

«Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο»






«Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο» δηλαδή κι ο Θεός το έδιωξε , το αποκλήρωσε το απομάκρυνε από τον Παράδεισο.



Ακούγοντας αυτή την παροιμία χρόνια τώρα αναρωτιέμαι για την ερμηνεία της ,για την χρησιμότητα της και την συνεχή χρήση της από τα στόματα των μεγάλων και ώριμων ανθρώπων.
Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο : είναι καλό δηλαδή που και που μια ξυλιά ,ένα χαστουκάκι , για την επαναφορά στην τάξη ,στην ηρεμία ,στην επιβολή της «εξουσίας» από τον δυνατό στον αδύνατο ,από τον μεγάλο στον μικρό. Και η πρακτική εξάσκηση ξεκινά όπως πάντα σε μικρά παιδιά από ανασφαλείς και απαίδευτους γονείς ή «κηδεμόνες». Άλλωστε οι περισσότεροι άνθρωποι, γίνονται γονείς πολύ πριν πάψουνε να είναι παιδιά.!
Όμως αυτός που «πρωτοείπε» αυτή την παροιμία – σίγουρα – δεν γνώριζε τι σημαίνει επικοινωνία, διάλογος, παιδεία, υπομονή και το βασικότερο, τι σημαίνει παράδεισος.
Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο : δηλαδή ο Θεός το έδιωξε ,το αποκλήρωσε ,το απομάκρυνε. Άκου το ξύλο προήλθε από τον παράδεισο.!
Το ξύλο βγήκε από τους ανθρώπους για να δημιουργήσουν τον δικό τους παράδεισο
που σίγουρα λέγεται κόλαση. Τα χέρια είναι για να δίνουν Αγάπη , Βοήθεια
Κουράγιο, Δημιουργία και όχι βία.
Το ξύλο δεν ήταν ποτέ σε κανένα παράδεισο ούτε ουράνιο ούτε επίγειο.!




Σιαμάγκα Θ. Χριστίνα
Μαθήτρια Γυμνασίου Κατερίνης

Φυσική Αγωγή και Περιβαλλοντικός Εγγραμματισμός

Το μάθημα της φυσικής αγωγής είναι μια ευκαιρία για τους μαθητές όλων των ηλικιών να αναπτύξουν κινητικές δεξιότητες, να καλλιεργήσουν τις φυσικές τους ικανότητες και να ενισχύσουν την υγεία τους. Η σωματική ανάπτυξη, η ψυχική και η πνευματική καλλιέργεια των παιδιών αποτελούν αξιόλογο μέρος του εκπαιδευτικού έργου. Επίσης, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι μέσω της φυσικής αγωγής επιτυγχάνεται η ουσιαστική επαφή των παιδιών με το περιβάλλον και τη φύση, αλλά αυτό δεν ισχύει στις σύγχρονες εκπαιδευτικές δομές. Στην Ελλάδα τα περισσότερα συγκροτήματα συστεγάζουν περισσότερα από δύο σχολεία όπου παιδιά κι έφηβοι συνωστίζονται κι αναγκάζονται να συνυπάρχουν. Οι χώροι που επιλέγονται είναι ακατάλληλοι με κυρίαρχο στοιχείο το μπετόν ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν γύρω δέντρα ή λουλούδια. Κατά τους χειμερινούς μήνες το μάθημα πρέπει να πραγματοποιείται υπό ορισμένες προϋποθέσεις π.χ. μια από αυτές είναι και η ύπαρξη ειδικά εξοπλισμένου γυμναστηρίου. Δυστυχώς, στη χώρα μας οι παραπάνω προτάσεις θεωρούνται ιδιαίτερες απαιτήσεις κι όχι αυτονόητες συνθήκες. Αν όμως, ερευνούσαμε ποια είναι η σχέση της φυσικής αγωγής τόσο με την οικοδόμηση περιβαλλοντικού εγγραμματισμού όσο και με τη διαμόρφωση της συνείδησης του πολίτη, θα αντιλαμβανόμασταν την ανάγκη για αναβάθμιση του μαθήματος. Οι βασικοί άξονες της φυσικής αγωγής περιστρέφονται γύρω από τα εξής: Το σώμα: οι γνώσεις των παιδιών γύρω από τη σύσταση, τη λειτουργία και τις δυνατότητες του σώματος είναι ελάχιστες. Στην εποχή μας αυτή η άγνοια σε συνδυασμό με τις νέες διατροφικές συνήθειες και τις κλιματικές αλλαγές θέτει πολλές φορές την υγεία των ανθρώπων σε κίνδυνο. Η παχυσαρκία παρουσιάζεται ως πρόβλημα από την παιδική κιόλας ηλικία ενώ το σχολείο δεν έχει λάβει θέση απέναντι σε τέτοια σοβαρά ζητήματα. Το μάθημα της φυσικής αγωγής αποτελεί μια καλή ευκαιρία για τους μαθητές να έρθουν αντιμέτωποι με την ποιότητα της διατροφής τους και να την τροποποιήσουν. Η φυσική κατάσταση των εφήβων επηρεάζεται από αρκετούς παράγοντες κινδύνους για τους οποίους οι νέοι δεν είναι πάντα ορθά ενημερωμένοι. Οι εξαρτησιογόνες ουσίες και το αλκοόλ επηρεάζουν σημαντικά την ψυχοσωματική ανάπτυξη των μαθητών. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε την έξαρση νεανικής παραβατικότητας, θα αντιληφθούμε ότι το έργο της φυσικής αγωγής καθορίζει την προσωπικότητα των πολιτών. Το ομαδικό πνεύμα: μέσα από το παιχνίδι οι μαθητές ανακαλύπτουν την πειθαρχία στους κανόνες, τη συνεργασία, την ευγενή άμιλλα. Αποκτούν δεξιότητες χρήσιμες για την ενήλικη ζωής τους.Στο αναλυτικό πρόγραμμα προβλέπεται η διδασκαλία κλασσικού αθλητισμού, ομαδικών παιχνιδιών, παραδοσιακών χορών. Παρόλα αυτά όμως, η φυσική αγωγή δεν αφορά μόνο αγωνίσματα κι αθλήματα, ο βασικός πυρήνας της πρέπει να είναι ο ανθρώπινος οργανισμός. Μέσα από αυτόν επιτυγχάνεται η σύνδεση με τον περιβαλλοντικό εγγραμματισμό. Γνωρίζοντας τις ανάγκες και τη λειτουργία του σώματος οι άνθρωποι απαιτούν προστασία του περιβάλλοντος και διεκδικούν αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.Ολοκληρώνοντας χρειάζεται να επισημανθεί ότι ανάλογους τρόπους οικοδόμησης περιβαλλοντικού εγγραμματισμού μπορούν να αναγνωρίσουν ή να δημιουργήσουν οι εκπαιδευτικοί πιο εύκολα σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αντίθετα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μπορεί να επισημάνει κανείς ότι, αν και έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα στον εμπλουτισμό της θεματολογίας διαφόρων μαθημάτων τα τελευταία χρόνια, ωστόσο υπάρχουν ακόμα μεγάλα εμπόδια στην καλλιέργεια του περιβαλλοντικού εγγραμματισμού. Η πλειοψηφία των μαθητών που φοιτούν στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας μας αφιερώνουν τον ελεύθερό τους χρόνο σε φροντιστήρια, ξένες γλώσσες, μουσική, αθλητισμό. Όλα τα παραπάνω θεωρούνται βασικά από τους γονείς, οι οποίοι πιστεύουν ότι το εκπαιδευτικό σύστημα αδυνατεί να τα καλύψει. Συνεπώς η απουσία των μαθητών δεν οφείλεται σε έλλειψη ενδιαφέροντος αλλά στην αδυναμία τους να συμπεριλάβουν κι άλλες ασχολίες στον ελάχιστο χρόνο τους. Με την είσοδό τους στο λύκειο η κατάσταση επιδεινώνεται. Μπορεί σε αυτή την ηλικία οι έφηβοι να συγκινούνται από οράματα, αξίες και κοινωνικές αλλαγές, στην πραγματικότητα όμως προτιμούν να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στον απώτερο στόχο τους, την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από τις παραπάνω παρατηρήσεις αντιλαμβάνεται κανείς ότι η οικοδόμηση του περιβαλλοντικού εγγραμματισμού στηρίζεται στη φιλοσοφία του εκπαιδευτικού μας συστήματος, στο σχεδιασμό και την οργάνωση των εκπαιδευτικών δομών.
Πηγή: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΕΓΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΑΤΙ 2010 ΣΙΑΜΑΓΚΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Περιβαλλοντικός Εγγραμματισμός. Η σημασία του στην περιββαλοντική εκπαίδευση.




Περιβαλλοντικός Εγγραμματισμός. Η σημασία του στην περιββαλοντική εκπαίδευση.
Σιαμάγκας Θεόδωρος Εκδόσεις Μάτι.

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ο πολίτης γίνεται περιβαλλοντικά εγγράμματος, ενώ ο περιβαλλοντικός εγγραμματισμός πρέπει να είναι ο στόχος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Ο περιβαλλοντικός εγγραμματισμός θα πρέπει να λαμβάνεται ως αναπτυξιακή διαδικασία παρά ως το τελικό στάδιο και να είναι μία συνέχεια γνώσεων, συμπεριφορών, κινήτρων, υποχρεώσεων και ικανοτήτων για ατομική και συλλογική προσπάθεια με σκοπό την επίλυση συγκεκριμένων περιβαλλοντικών προβλημάτων, αλλά και αποτροπή νέων.

Ταμείο Συγγνώμης Πολιτικών

Κύριε Πρόεδρε της Βουλής, σας προτείνω την δημιουργία Ταμείου Συγγνώμης Πολιτικών.Θα είναι μια πρωτοβουλία - η εθελοντική και ενυπόγραφη συγκέντρωση συγγνώμης των πολιτικών - που θα μειώσει την οργή των εφήβων και σας προτείνω να την θέσετε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πιστεύω η πρότασή μου να βρει ευρύτατη αποδοχή από τους πολιτικούς των τελευταίων δεκαετιών , γεγονός που θα δείξει ότι οι Έλληνες πολιτικοί έχουν ακόμα αξίες και φιλότιμο. Κύριε Πρόεδρε, στην εφηβεία μου νιώθω ότι έχει υποθηκευθεί το μέλλον μου , η υπόλοιπή μου ζωή , τα όνειρά μου , οι σπουδές μου , η οικογένεια που πρόκειται να δημιουργήσω...Νιώθω μια ανασφάλεια για το μέλλον μου και για την ίδια μου τη χώρα. Και την νιώθω χωρίς να έχω ασκήσει το δικαίωμα της ψήφου. Και χωρίς να έχω πάρει αποφάσεις ή να έχω εισακουστεί έστω και μία στιγμή ως πολίτης της χώρας μου. Πιστεύω λοιπόν πως πρώτα έπρεπε να δημιουργήσετε το Ταμείο Συγγνώμης των Πολιτικών και μετά το Ταμείο Στήριξης της Ελλάδας. Κύριε Πρόεδρε, αν υλοποιήσετε την πρότασή μου - που δεν το πιστεύω - όταν ενυπόγραφα κάποιος από τους πολιτικούς των τελευταίων δεκαετιών και των σημερινών <<αποταμιεύσει>> τη συγγνώμη του στο προτεινόμενο Ταμείο , τότε κι εγώ θα ενισχύσω οικονομικά το δικό σας Ταμείο με αθώες ιδέες, εφηβική δύναμη...και ελπιδοφόρα όνειρα.
Με εκτίμηση
Σιαμάγκα Θ. Χριστίνα
Μαθήτρια Γυμνασίου Κατερίνης